Hoe leesstress de kerstvakantie binnensluipt.

“BINGO”

Blij springt mijn nichtje op, huppelt naar haar vader met haar bingokaart in de hand en een grijns van oor tot oor.

Vol spanning kijken we allemaal toe.

 

Maar dan... de sfeer verandert als ze de controlekaart bekijkt. Haar blije gezichtje verandert langzaam. En ja hoor, papa heeft geen goed nieuws. Hij wrijft zachtjes over haar rug en zegt "Helaas, meisje, je hebt wat getallen omgedraaid. Het was 62, niet 26. Geen BINGO deze keer."

Verdrietig loopt ze terug naar de tafel en begint te huilen.

“Het is ook een stom spel, ik kan dit niet, ik doe niet meer mee”.

 

En zo komt schoolstress de kerstvakantie binnensluipen

Mijn nichtje baalt ervan dat de hele familie nu weet dat ze nog steeds moeite heeft met die getallen. Arme meid, ik weet hoe hard ze haar best doet om de cijfers in de juiste volgorde te horen, te zien en te schrijven. 

 

 “Het is vast dyslexie” hoor ik haar tante zeggen

Het omdraaien van getallen is vaak een signaal dat er dyslexie bij een kind aanwezig is. Dat zou zeker kunnen, maar het hoeft geen dyslexie te zijn.

 

Richtingsgevoel de juiste kant op

Weet je dat het helemaal niet zo gek is dat kinderen in de eerste jaren op school getallen en letters door elkaar halen? Als ze als 4-jarige naar school gaan werken ze vooral vanuit het rechter speelse en creatieve brein. Vanaf ongeveer 5-6 jaar gaat de linkerkant meedoen en komt het logisch denken erbij kijken. Ze kunnen dan steeds beter leren en ervaren dat letters en getallen van links naar rechts gaan en dat de getallen een vaste plek hebben. 

 

Tegen de richting in

Soms blijft je kind tegen de werkrichting in gaan. Geen onwil, maar het lukt gewoon nog niet zo goed. De rechter- en linkerkant van het brein werken nog niet zo goed samen.

 

Hierdoor zal het lezen van cijfers en letters nog wel eens misgaan. Je kind moet gaan leren dat we lezen van links naar rechts. Aan het einde van de regel beginnen we weer links aan de pagina.

 

De cijfers en letters gooit je kind onbewust door elkaar. 

Ze hoort 62, maar ziet 26 in haar hoofd.

 

De juiste kant op

Dus, laten we net als mijn nichtje na de kerstvakantie aan de slag gaan met leuke, speelse bewegingen. Niet nog meer lezen en getallen oefenen, maar voor- en achteruit springen, pijltjes op de grond volgen en andere oefeningen die het hele lijf laten voelen wat richting is. Laat die linker- en rechterhelft van het brein samenwerken als twee goede vrienden. Zo leert je kind wat rechts en links is, hoe een getallenlijn en het alfabet werkt.

 

Volgend jaar wél bingo!

En echt: zulke oefeningen zijn het enige wat nodig is. Ze zijn leuk voor je kind, en als we er nu mee aan de slag gaan dan, schreeuwt jouw kind met kerst 2024 net zo hard BINGO en pakt als eerste naar een prijs van de cadeautafel. Feest gegarandeerd! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.