Samenspel van onze Ogen

"Samen Sterk: Het Samenspel van Onze Ogen bij Leren en Lezen"

Je ogen en het coole vermogen van binoculair zien - dat is wanneer beide ogen samenwerken als een team - zijn echt de helden als het gaat om schoolse vaardigheden. Stel je voor dat je een boek leest: je ogen richten zich perfect zodat je de woorden duidelijk ziet en je soepel van links naar rechts glijdt. Dat is teamwork, en dat helpt ons om de tekst te begrijpen.

 

Onze ogen werken samen als een team om diepte, afstand en ruimtelijke verhoudingen waar te nemen. Dit vermogen, bekend als binoculair zien, stelt ons in staat om teksten te lezen, visuele informatie te interpreteren en zelfs fijne motorische vaardigheden te ontwikkelen.

 

Bijvoorbeeld, wanneer we een boek lezen, coördineren onze ogen hun bewegingen om vloeiend over de tekst te bewegen en de woorden scherp te stellen. Deze samenwerking tussen onze ogen stelt ons in staat om de juiste focus te behouden en snel van het ene woord naar het andere te gaan.

 

Maar soms gaat die samenwerking niet vanzelf, waardoor het lastig is om op een woord of zin te focussen. Dansen de letters en/of wordt je kind snel moe tijdens het lezen?

 

Als dat het geval is, laten we dan een afspraak maken voor een visuele screening. Dan kan ik kijken of visuele training iets voor je kind kan betekenen.